»
Noutati » Gorgonzola – aroma intensa si gust deosebit

Gorgonzola – aroma intensa si gust deosebit


Gorgonzola este una dintre tipurile de branza cu mucegai, cea mai cunoscuta si utilizata atat individual cat si in diverse preparate. Gorgonzola este originara din Italia si este o branza fermentata moale, produsa din lapte de vaca si innobilata cu mucegai albastru, intr-un mod controlat.

Tipurile de branza cu mucegai sunt produse din lapte de vaca, oaie sau capra, care printr-un porces specific dezvolta culturi controlate de Penicillium, o specie de fungi cu multi nuclei, din care se extrage penicilina.

Branza cu mucegai are o aroma tare si un gust mai indraznet, multe persoane la inceput sunt putin rezervate in a consuma acest tip de branza, insa odata ce ati gustat si ati simtit rafinamentul branzei albastre, il veti considera o adevarata delicatese. Gorgonzola, initial are un gust mai dulce, un miros fin si o culoare mai alba, iar in timp, aroma ei devine mai intensa si culoarea mai galbuie.

Bineinteles, ca orice produs celebru, si aparitia gorgonzolei este imbracata in diverse legende si povesti. Una dintre ele spune ca un tanar indragostit a uitat intr-o seara intr-o pestera un saculet cu branza. A doua zi, amintindu-si, a mers sa il ia si l-a pus impreuna cu alte bucati proaspat fabricate, sperand astfel ca gresala lui sa treaca neobservata. Peste cateva saptamani a observat ca in acea bucata de branza aparuse un mucegai verzui. A gustat o bucatica si a fost foarte impesionat de gustul produsului. I-a placut atat de mult incat a repetat procedeul si cu alte bucati de branza, astfel luand nastere acest tip de branza.

O alta poveste spune ca un fermier de langa Milano, pe nume Piermarco Bergamo, a inventat acest tip de braza spunand ca: “aceasta branza este fermecata, in cativa ani voi deveni cel mai cunoscut om din lumea intreaga”. Aceasta afirmatie are o parte de adevar, deoarece branza cu mucegai intr-adevar a devenit celebra in intreaga lume, insa el nu, ramanand doar o poveste locala.

Adevarata provenienta a gorgonzolei este din zona monatna lombarda a Italiei, din orasul Gorgonzola, aflat in apropiere de Milano. Denumirea initiala a acestui tip de branza era “stracchino di gorgonzola”, acesta fiind derivat din termenul italian stracco, ce inseamna deselat, aceasta denumire fiind data deoarece era o branza facuta toamna, cand vacile reveneau obosite de pe pasunile muntilor.

In 1996 gorgonzola a primit recunoasterea europeana si denumirea de origine controlata. Aceasta poate fi produsa doar in nordul Italiei, in cateva regiuni.

Gorgonzola poate fi folosita atat ca ingredient in diferite preparate precum sosuri, umpluturi, paste, fie ca branza de desert, insotita de struguri, nuci sau de alte sortimente de branza.

Daca doriti sa va impresionati placut invitatii, cu o gustare gourmet delicioasa, va recomandam platoul cu branzeturi si fructe pe care il puteti comanda din gama noastra variata de platouri aperitive Cluj, pe care vi le punem la dispozitie.


« inapoi

Copyright ©  
Gorgonzola – aroma intensa si gust deosebit – NewMar Catering