»
Noutati » Istoria si evolutia cateringului

Istoria si evolutia cateringului


Termenul de catering provine din englezescul „to cater” = a organiza si a intrat in uz la jumatatea secolului XIX. Definitia cateringului, data de dictionar este “furnizarea de produse alimentare comunitatii, companiilor aeriene, trenurilor etc, efectuata de firme specializate” sau “aprovizionarea, furnizarea si servirea de alimente gata preparate si bauturi la domiciliu”.

Desi denumirea de catering a intrat in vorbirea curenta mai tarziu, activitati ce premerg cateringul isi au radacinile inca din antichitate, in Grecia Antica, cu ocazia unor petreceri civile; in Egiptul Antic sau in Roma Antica, unde se obisnuia cachizitia de preparate de pe strada pentru a le servi pe loc sau la domiciliu, dar si frecventarea anumitor locatii unde se putea lua masa impreuna cu familia sau prietenii, si chiar existau bucatari care se puteau inchiria acasa.

De-a lungul timpului cateringul a cunoscut o dezvoltare pe mai multe ramuri, acesta putand fi clasificat in:
-          Catering comercial: restaurante, pizzerii, fast-foog, etc.
-          Catering colectiv: in scoli, spitale, armata, etc.
-          Catering de calatorie: in tren, avion, etc.

Daca in trecut mancarea era evaluata mai mult din punctul de vedere al gustului in zilele noatre aspectul estetic incepe sa fie tot mai apreciat. Maestrii bucatari se intrec in a crea bucate imbietoare atat la gust cat si la privit.

Succesul unei companii din acest domeniu este dat de oferta culinara. Daca clientul are in fata o oferta cat mai diversificata de preparate acesta poate sa le aleaga pe cele care ii incanta simturile, si astfel pot fi satisfacute cerintele unui potential mai mare de clienti.

In ultima perioada tot mai cautate de catre romani sunt preparatele din bucatariile internationale. Asadar existenta acestora in meniurile firmelor de catering sunt un must-have. Preparatele sunt adesea pregatite de maestrii bucatari care au pregatire internationala, tot mai multi bucatari urmeaza cursuri de specialitate in tari de renume in ceea ce priveste gastronomia: Italia, Franta, Tailanda, etc.

Bucatarii romani dispun de posibilitati multiple pentru a avea o bucatarie deosebita datorita prospetimii ingredientelor, care sunt cultivate pe tot teritoriul Romaniei dar si datorita diversitatii alimentelor din toate grupele de carne, peste, ciuperci, fructe de padure.

Si tehnologia are un aport mare la diversitatea ofertei culinare din cadrul firmelor de catering petreceri Cluj. Preparatele sunt mai pretentioase nu ar putea fi preparate fara echipamentele de ultima generatie, care sunt prezente in bucatariile profesionale.

Domeniul culinar este intr-o continua evolutie iar trendul acesteia este dat de bucatarii consacrati care sunt tot mai creativi facand ceea ce le place cel mai mult: preparate proaspete, delicioase si sanatoase.

Deoarece in ultima perioada se acorda tot mai multa importanta mancarii sanatoase, maestrii bucatari colaboreaza cu medici nutritionisti pentru ca preparatele sa aiba un aport nutritional echilibrat.

In cazul in care optati pentru organizarea unui eveniment la o locatie care nu dispune de un restaurant cea mai mare importanta trebuie acordata firmei de catering aleasa. Bineinteles ca si restul detaliilor sunt importante insa de cele mai multe ori succesul unui eveniment este dat de calitatea si diversitatea mancarii.

Pentru a va asigura ca evenimentul va fi pregatit in detaliu, de la personal profesionist la preparate care sa ii surprinda pe particitanti prin gust si aspect, este bine sa va asigurati ca firma de catering va poate oferi toate acestea pentru ca evenimentul sa fie unul memorabil.


« inapoi

Copyright ©  
Istoria si evolutia firmelor de Catering Petreceri Cluj