Cu totii ne dorim ca atunci cand avem invitati la masa sa lasam o impresie cat mai buna, atat despre preparate, cat si despre servire. De aceea ne-am gandit sa va prezentam cateva sfaturi despre cum asezam tacamurile pe masa.

Tacamurile, farfuriile si paharele se aseaza diferit in functie de felurile de mancare servite. Tot de acest aspect depinde si numarul acestora.

In cazul in care este vorba despre un pranz sau o masa de zi, daca se serveste supa este nevoie de o farfurie plata si un bol. In dreapta farfuriilor veti aseza lingura pentru supa si cutitul, iar in stanga furculita, pentru felul principal.

Daca este vorba despre o masa festiva, initial se aseaza o farfurie de serviciu, peste care vor urma a fi aseazate urmatoarele farfurii, in functie de tipul de mancare ce se va servi. Deasupra farfuriei de serviciu puteti pune un servetel frumos impaturat. Iar daca doriti sa va impresionati si mai mult invitatii puteti opta pentru o anume tematica de culori, care sa se asorteze cu intreg aranjamentul mesei.

Pentru servirea painii va recomandam sa utilizati un cos special, in care, daca doriti sa lasati o imagine placuta, aranjati simetric feliile de paine. In functie de numarul de invitati distribuiti cosurile cu paine pe masa, astfel incat sa fie la indemana tuturor.

Indiferent de ocazie si de numarul felurilor de mancare, la masa se aseaza intotdeuna maxim 3 cutite si 3 furculite. Cutitele vor fi asezare in dreapta farfuriei, iar furculitele in stanga acesteia. In cazul in care serviti aperitiv, supa si fel principal, asezati doua randuri de cutite si furculite si o lingura. Cutitele se pun intotdeauna cu partea care taie spre farfurie, nu spre exterior. Linguritele pentru desert se aseaza in partea de sus a farfuriei, iar in cazul in care nu este suficient loc pe masa le puteti aranja pe un bufet, la indemana.

Paharele se aseaza de la stanga la dreapta in urmatoarea ordine: pahar pentru apa, vin alb, vin rosu si tarie. Nu este obligatoriu sa asezati paharele in linie dreapta, mai ales daca aveti spatiu limitat pe masa. Daca veti servi cafea, ceasca se poate aseaza fie in dreapta, fie in josul paharelor. Pe masa veti pune doar paharele potrivite pentru bauturile pe care le veti servi. De exemplu, daca stiti ca nu veti servi vin rosu, nu are sens sa puneti pe masa pahar pentru vin rosu.

De asemenea asezarea tacamurilor in farfurie va poate transmite un mesaj din partea invitatilor. Daca musafirul doreste sa ia o pauza, insa nu doreste sa ii fie luata farfuria, va lasa tacamurile in farfurie, orientate cu varfurile spre partea de sus a acesteia. Un fel de litera A, dar fara sa se atinga varfurile tacamurilor. Daca se doreste servirea urmatorului preparat tacamurile sunt asezate in farfurie, furculita fiind pusa peste cutit.

Daca veti gasi tacamurile unul langa celalalt, cu varfurile orientate spre dreapta, pe centrul farfuriei, inseamna ca musafirii au fost incantati de mancarea servita. In cazul in care veti gasi cutitul si furculita incrucisate, cu lama cutitului printre dintii furculiteti, inseamna ca nu au fost prea incantati de preparatul servit.
Semnul ca musafirul a terminat de mancat este ca veti vedea tacamurile asezate unul langa celalalt, pe mijlocul farfuriei, la distanta de cativa centrimetri intre ele si orientate cu varfurile spre marginea de sus a acesteia.

Speram ca toate aceste sfaturi sa va fie ultile iar daca doriti sa scapati de grija prepararii mancarii puteti apela la serviciile noastre de catering Cluj NapocaExperienta si atentia pe care o acordam prepararii  bucatelor, ne recoamnda ca fiind partenerul ideal atunci cand doriti sa organizati un eveniment cu adevarat reusit.

Comments (0)

No comments at this moment

New comment