Menta este o planta aromatica renumita atat pentru proprietatile sale medicinale cat si pentru aroma deosebita pe care o da mancarii sau bauturii. Dupa cum stim cu totii, cand zdrobim frunzele de menta acestea degaja un miros foarte aromatic, caracteristic, imposibil de confundat si au o aroma usor intepatoare, racoritoare. Acestea se datoreaza uleiurilor volatile din menta, care sunt utilizate atat in scopuri medicinale cat si in industria cosmetica si alimentara.

Menta este o planta rezistenta, care se raspandeste foarte usor, ce poate fi cultivata atat in conditii cetoase si umede, cat si in locuri insorite, motiv pentru care este una dintre cele mai cunoscute si utilizate mirodenii din intreaga lume. Pe vremuri taranii romani isi puneau frunze proaspete de menta in opinci, pentru ca drumul sa para mai usor si mai scurt. In Filipine menta este considerata si azi planta buna impotriva tuturor relelor, ea fiind utilizata chiar si pentru potolirea setei si alungarea oboselii.

Menta are un efect terapeutic eficient in cazul ametelilor, durerilor intestinale sau de stomac. Este un detoxifiant excellent, avand de asemenea proprietati antiinflamatorii si antiiritare. Potasiul, calciul si vitamina B, intalnite in menta, ajuta la cresterea tonusului muscular, a imunitatii si a gradului de concentrare. Gustul mentei variaza in functie de tipul de cultura, de la mentolat la acrisor. In bucatarie este recomandata utilizarea frunzelor proaspete.

In bucatarie menta poate fi utilizata ca si ingerdient special in diferite tipuri de bautura sau mancare:
  • Limonada cu menta – aceasta combinatie racoritoare si revigoranta este una dintre alegerile preferate in sezonul cald.
  • Ceai rece de menta sau cu menta – fie ca doriti sa consumati ceai de menta sau doar sa dati o aroma racoritare unui alt tip de ceai, aceasta bautura este ideala pentru a va racori in zilele calduroase de vara.
  • In salate – pentru a da un gust inedit salatei, puteti presara cateva frunze prospete de menta, acestea fiind ideale in salatele care contin mazare, morcovi, cartofi sau fasole. Iar pentru a innobila gustul puteti adauga ceapa rosie, cateva frunze de patrunjel, rosii si sos de lamaie.
  • In omleta – pentru a da o aroma placuta si deosebita acesteia puteti adauga la sfarsit cateva frunze de menta, va garantam ca nu veti regreta.
  • Cu carne de miel – chiar daca poate nu v-ati gandit la aceasta combinatie, rezultatul este un gust foarte reusit si placut. Pentru ca preparatul sa fie unul delicious, va recomandam sa presarati peste carnea de miel condimentele preferate si menta uscata, pisata, iar apoi sa il puneti pe gratar. De asemenea puteti lasa carnea cateva ore la marinat intr-un amestec de suc de lamaie, frunze de menta maruntite, cateva lingurite de ulei de masline, un catel de usturoi, ceapa, sare si piper.
  • Cu mazare – combinatia menta-mazare face parte din categoria gourmet, avand un gust fresh si aromat. Va puteti folosi de aceasta combinatie la prepararea unui risotto, iar noi va garantam ca invitatii dumneavoastra vor fi placut surprinsi de gustul delicios al mancarii.
  • Sos pesto cu menta – cu totii stim reteta clasica de sos pesto, care are la baza frunzele de busuioc. Noi va propunem sa incercati o reteta mai deosebita de sos pesto, preparat din frunze de menta, pudra de migdale si ulei de masline. Acesta este o varianta mai dulce a sosului pesto, care este recomandat a se consuma peste prajituri sau salate de fructe.
  • Cu fructe – pentru a da un gust deosebit unei tarte cu fructe, puteti adauga cateva frunze de menta in laptele cu care preparati crema, iar rezultatul va fi cu siguranta unul delicios. De asemenea puteti adauga cateva frunze proaspete de menta in orice salata de fructe, aceastea ii vor oferi o aroma fresh, ideala pentru a ne racori in sezonul cald.
NewMar va ofera servicii catering Cluj Napoca si va propune sa desgustati o multime de retete delicioase, preparate doar din ingrediente proaspete si de cea mai buna calitate, utilizand retete inedite si gustoase. Apeland la serviciile noastre va oferim garantia unui eveniment reusit din toate punctele de vedere.

Comments (0)

No comments at this moment

New comment